Verslag welpen Hasselt 8-10 mei

Afgelopen Pinksterweekend 9-12 mei 2008 zijn we weer naar Hasselt gegaan met een groep spellers. Dit grote internationale toernooi laat goed zien wat er gebeurt in tafeltennis land, ook in andere landen en bij andere clubs.

Voor het welpen team van Steeds Hoger/TSB was het een grote uitdaging. Het team bestond uit Marnix van der Heiden (met dispensatie), Benjamin Oudot en Sjoerd Vaders.

De eerste dag zaterdag werd begonnen met de teamwedstrijden in een poule van drie teams. Deze wedstrijden zijn vaak met grote krachtsverschillen. Wij waren ingedeeld met Antwerpen 1 (provincieteam van de provincie Antwerpen) en Betzingen. Betzingen was niet te moeilijk en we wonnen met 6-0. Antwerpen was een lastige tegenstander, maar zij vonden ons ook lastig. Dat was goed om te zien, want Sjoerd won zijn twee wedstrijden en Marnix maakte het de nummer drie (een meisje Margo) nog lastig. Maar Margo was een doorbijtertje en sloot winnend haar twee wedstrijden af, ook tegen Benjamin in vijven. Benjamin verloor 3-0 van de nummer 2. Dus Antwerpen 1 werd eerste in de poule, en de trainers van Antwerpen haalden opgelucht adem, na wat spannende wedstrijden.

Om 15.00 u. begonnen de poules voor de individuele spelers. Het waren poules van vijf spelers met korte wedstrijden (best of three), maar ook spannend. Sjoerd was ingedeeld bij Julien Beauquenne uit het district Hainaut (Waals provincieteam), Brieurc Decre uit Diest, Ishaka Traore uit Val de Marne (Frans provincieteam regio Parijs), en Kevin Schifferl uit Betzingen (Duitsland). Sjoerd won ze allemaal en werd eerste. Vooral de overwinning op Traore was zwaarbevochten. De eerste game was winst voor Sjoerd. In de tweede game vroeg de Franse coach een time-out bij een 4-1 voorsprong van Sjoerd. Het spel werd na de time-out omgezet door Traore en binnen de kortste keren stond het 6-4 voor de Franse jongen, die daarna ook de game won. In de derde game vroeg ik een time-out aan in het begin om Sjoerd weer bij de les te krijgen. De time-outs waren dus op, want in de reglementen staat dat per wedstrijd, er 1 time-out voor iedere speler aangevraagd mag worden. Toch probeerde de Franse coach bij een 7-4 voorsprong voor Sjoerd alsnog een time-out aan te vragen. Hier protesteerde ik heftig tegen en de Franse coach liep vervolgens naar de wedstrijdleiding. Ondertussen speelde Sjoerd gewoon door en pakte belangrijke punten. Daarna gebeurde er van alles. De toernooi leider kwam kijken en draaide een tussendoor gemaakt punt terug van Sjoerd. De Franse coach nam toch nog een korte time-out en gaf een korte mondelinge instructie naar de speler. Maar het doel was bereikt, want Sjoerd bleef rustig, scoorde zijn punten en de Franse speler kwam niet meer in zijn spel. Op deze manier kun je toch weer voordeel halen uit misbruik van de tijdregel.

Marnix haalde tot ieders verrassing, ook van hemzelf, een zeer goed resultaat in zijn poule. Hij werd tweede en zat daarmee gelijk in de hoofdronde. Benjamin was al wat moe aan het worden, en speelde goed, maar niet goed genoeg. Hij kwam niet door, maar kon het de volgende dag nog een keer proberen in de kwalificatie ronden.

Op zondag waren er zware team wedstrijden. De tegenstanders waren Val de Marne 1 (FR), Limburg 1 (België) en Hainaut 2 (BEL). Val de Marne was een maat te groot voor ons, 6-0. Tegen Limburg werd het al spannender, maar toch nog allemall verloren. Tegen Hainaut 2 pakten we eindelijk de punten, 3-3, maar het was te laat want Hainaut had tegen Limburg ook al een aantal punten gepakt. Laatste in de poule en alleen plaats 13 t/m 16 nog bereikbaar.

s’ Middags was er weer een enkel toernooi. Marnix en Sjoerd dachten dat het goed was om tussendoor zo’n 13 partijen tegen elkaar te spelen. Marnix was de winnaar en Sjoerd baalde hier enorm van. Dat werkte keurig door in zijn volgende serieuze wedstrijd, want hij werd er betrekkelijk eenvoudig afgeslagen. Tegen enkele simpele spinballen had hij geen verweer, tot zijn grote frustratie. Marnix werd er ook de eerste ronde afgeslagen, maar nam dit manmoedig op zich. Het lukte Benjamin niet om potten te breken, en hij kon zich niet plaatsen voor de hoofdronde.

Op maandag werd er 3-3 gespeeld tegen een jong team uit Luxemburg (Howald). Marnix kon zijn laatste wedstrijd net niet in winst omzetten. Daarom moest hij nog een dubbel spelen samen met Sjoerd. Hoewel Luxemburg verzorgder spel toonde, is de wedstrijd gewonnen op de mentale aspecten van de geslepen en ervaren jonge TSB spelers. Ik heb verder geleerd van de verliezende coach dat je je tegenstander niet mag aankijken als je ” Tsjo” zegt, omdat dat een gele kaart kaart kan opleveren vanwege provocatie. Na wat aanwijzingen werd het gedrag aangepast. Overigens pasten de NTTB-scheidsrechters dit niet toe op het NK.

Van de laatste tegenstander Westa werd vlot gewonnen, dus eindigden ze op de dertiende plaats, net als vorig jaar. Voor een verbetering van resultaten is een betere toernooi voorbereiding nodig, een betere energie verdeling van de spelers en veel meer trainen, vooral op efficiente spintechnieken en spin counterballen.
André