VERSLAG CLUBKAMPIOENSCHAPPEN 2016

Na drie gezamenlijke “Zuidlarenkampioenschappen” van Wibats en Steeds Hoger/TSB hebben we dit jaar de tweede clubkampioenschappen van HTTV-070 georganiseerd. Net als in de voorgaande jaren werd het enkelspel op een maandagavond gespeeld en het dubbelspel op een dinsdagavond. De nieuwe opzet van vorig jaar werd gehandhaafd, zodat het enkelspel werd verdeeld in aparte toernooien voor de hogere en de lagere klassen en bij het dubbelspel kon men zich weer individueel inschrijven en werd via loting de speelpartner bepaald. Dit systeem bleek vorig jaar succesvol te zijn en dus was er alle reden om op dezelfde voet verder te gaan.

Maandag 9 mei 2016: enkelspel groep A (niveau boven 50% 3e klasse)

Vorig jaar hadden zich 4 jeugdspelers ingeschreven, maar van die 4 speelden er dit jaar nog slechts

2 mee, ondanks de zeer succesvolle competitie die ze hebben gespeeld (met groot verschil kampioen in de 2e klasse senioren). Dit zal voornamelijk te maken hebben met het late tijdstip waarop de wedstrijden eindigen op een doordeweekse avond.

Het was mijn bedoeling om met 2 poules van 5 te beginnen, maar door het ontbreken van Arthur Gieles en Menno Stein werden dit 2 poules van 4. Van beide poules plaatsten de nummers 1 en 2 zich voor de halve finale. Dit waren de eindstanden van de poules:

Poule A:

1. Stephen Gan 2 punten (onderlinge gamescore: 5-3)

2. Ton van Amerongen 2 punten (onderlinge gamescore: 5-5)

3. Hans Vierling 2 punten (onderlinge gamescore: 3-5)

4. Sander Schenk 0 punten

Poule B:

1. Dylan van Dongen 3 punten

2. Reggie Ybanez 2 punten

3. Chin Chung Lam 1 punt

4. Michel Voshol 0 punten

In poule A zorgde Hans voor een grote verrassing door niet alleen Sander te verslaan (met 3-2 na een 0-2 achterstand), maar ook favoriet Ton, eveneens met 3-2 na winst in de laatste 2 games met 13-11 en 14-12. Tegen Stephen kwam Hans er echter niet aan te pas en aangezien Ton zijn teamgenoot Stephen met 3-2 wist te kloppen, plaatsten beiden zich voor de halve finale. Sander slaagde er dit jaar niet in om een partij te winnen, maar pakte tegen zowel Stephen als Hans wel 2 games.

In poule B maakte de 16-jarige Dylan zijn favorietenrol waar door ongeslagen te blijven en alleen tegen Reggie en Lam een game in te leveren. Ook verder verliep alles volgens de verwachtingen, want Reggie had geen problemen met Lam en Michel en ging dus ook door. Lam moest het doen met alleen een zege op Michel, die tegen deze sterke competitiespelers geen vuist kon maken.

Halve finales:

Stephen Gan – Reggie Ybanez 3-2 (11-5 11-8 11-13 10-12 11-7)

Dylan van Dongen – Ton van Amerongen 2-3 (11-4 10-12 7-11 14-12 9-11)

Stephen nam een 2-0 voorsprong tegen debutant Reggie, maar de fanatieke Reggie wist de stand gelijk te trekken door zowel de derde als de vierde game na verlenging te pakken. Uiteindelijk was het toch Stephen die zich door winst in de 5e game voor de finale plaatste.

Dylan en de 43 jaar oudere Ton vochten ook een ware titanenstrijd uit. De talentvolle Dylan slaagde er in de 4e game nog in om enkele matchpoints af te weren, maar moest in de 5e game met klein verschil capituleren voor de ervaren Ton.

Finale:

Stephen Gan – Ton van Amerongen 1-3 (11-7 11-13 11-13 9-11)

Stephen stond voor de vijfde maal op rij in de finale en had die de vorige drie keer ook gewonnen, waaronder in 2013 van Ton. In de poule was Ton met klein verschil de sterkste en ook nu werd het weer spannend. Stephen begon sterk, maar slaagde daarna telkens net niet in om door te drukken. Zo won Ton de wedstrijd na 4 games en werd als clubkampioen dus de sterke opvolger van Stephen!

Maandag 9 mei 2015: enkelspel groep B (niveau onder 50% 3e klasse)

In deze groep waren er maar liefst 17 deelnemers, verdeeld over 1 poule van 5 en 3 poules van 4. Ook in deze groep gingen de nummers 1 en 2 van iedere poule door, maar dan naar de kwartfinale. Dit waren de eindstanden van de poules:

Poule C:

1. Fajar Aribowo 4 punten

2. Henk Engbersen 3 punten

3. Frans van Dam 2 punten

4. Chris v.d. Zon 1 punt

5. Cock v.d. List 0 punten

Poule D:

1. Duurt Alkema 3 punten

2. Ben Spaans 2 punten

3. Ali Demir 1 punt

4. Ron Kranenburg 0 punten

Poule E:

1. Patrick Diot 3 punten

2. Ed Dorsman 2 punten

3. Quirijn Stempher 1 punt

4. Aad van Schie 0 punten

Poule F:

1. Ton Vaassen 3 punten

2. Bert Vlaardingerbroek 2 punten

3. Rob van Soest 1 punt

4. Ruud Gram 0 punten

In poule C bleef Fajar knap ongeslagen, waarbij vooral zijn 3-0 winst op Henk opvallend was. Met Chris had hij in 5 games 3-2 de meeste moeite. Henk plaatste zich eveneens voor de kwartfinale door zijn overige partijen te winnen. De kwaliteiten van recreant Frans waren bij de wedstrijdleiding niet bekend, maar hij wist Chris (met 3-2) en Cock (met 3-0) knap te kloppen.

In poule D voldeed Duurt aan de verwachtingen door alles te winnen en alleen tegen Ali een game te verspelen. Ben won het cruciale duel tegen Ali met 3-0 en ging dus mee naar de kwartfinale. Ron werd zeker niet weggespeeld, maar wist uiteindelijk alleen van Ali een game te winnen.

In poule E won Patrick het duel van de favorieten na 4 spannende games van debutant Ed. De wedstrijden tegen Quirijn en Aad beslisten ze allebei gedecideerd in hun voordeel. Quirijn slaagde er tegen Aad nog wel in om een 2-0 achterstand om te buigen in 3-2 winst, zodat hij derde werd.

In poule F liet Ton (81 jaar!) zich weer als vanouds gelden door geen game te verspelen. Bert zorgde voor een kleine verrassing door het belangrijke duel tegen Rob met 3-1 te winnen en plaatste zich dus eveneens. Ruud maakte het Rob (3-1) en vooral Bert (3-2) wel lastig, maar kwam niet tot winst.

Kwartfinales:

Fajar Aribowo – Ben Spaans 3-1 (5-11 11-6 11-8 11-8)

Duurt Alkema – Henk Engbersen 0-3 (9-11 5-11 4-11)

Patrick Diot – Bert Vlaardingerbroek 2-3 (11-6 5-11 11-9 8-11 8-11)

Ton Vaassen – Ed Dorsman 3-1 (11-7 10-12 12-10 11-8)

Fajar zette zijn opmars voort door een zege op teamgenoot Ben. Duurt trof het niet met de ervaren Henk als tegenstander en kwam duidelijk tekort. Patrick was de favoriet tegen Bert, maar sloeg zich steeds meer stuk op zijn verdediging. Ton bleef weer prima overeind tegen ons nieuwe lid Ed.

Halve finales:

Fajar Aribowo – Ton Vaassen 3-1 (11-6 11-8 8-11 11-6)

Henk Engbersen – Bert Vlaardingerbroek 3-1 (8-11 11-7 11-8 11-8)

Fajar moest het als 5e klasser opnemen tegen de (gedegradeerde) 3e klasser Ton en plaatste zich na

4 games knap voor de finale. Henk moest als teamgenoot van Ton eveneens tegen een 5e klasser spelen, namelijk Bert. Henk slaagde er wel in om het spel van Bert te ontregelen en werd dus de tegenstander van Fajar in de finale.

Finale:

Fajar Aribowo – Henk Engbersen 3-1 (14-12 9-11 11-7 11-9)

Net als in groep A was de finale al eerder gespeeld in de poule. Toen was het Fajar die met 3-0 de sterkste bleek, maar ditmaal was het verschil kleiner. Fajar won de eerste game na verlenging, maar Henk wist de stand gelijk te trekken. Fajar bleef fanatiek aanvallen en uiteindelijk lukte het hem om na Ton ook diens teamgenoot Henk in 4 games te kloppen. Daarmee slaagde hij er in om als debutant bij de clubkampioenschappen direct kampioen te worden in groep B, een knappe prestatie!

Dinsdag 17 mei 2016: dubbelspel

Alle 24 ingeschreven spelers waren er ook, dus dat was erg prettig voor de wedstrijdleiding. Er werd in 2 zeskampen gespeeld, waarvan de eerste 4 teams zich plaatsten voorde kwartfinale. De spelers waren naar sterkte ingedeeld in 4 groepen, waarbij er 6 dubbels werden gevormd uit groep 1 en 4 en ook 6 dubbels uit groep 2 en 3. Hierdoor zouden de krachtsverschillen tussen de teams beperkt moeten blijven. De loting werd verricht door Fajar, de kersverse enkelspelkampioen van groep B.

Dit waren de eindstanden van de poules:

Poule A:

1. Reggie Ybanez / Ruud Gram 4 punten

2. Rob van Soest / Quirijn Stempher 3 punten (onderling resultaat: 3-1)

3. Stephen Gan / Peter Koolmees 3 punten (onderling resultaat: 1-3)

4. Hans Vierling / Hans Koot 2 punten (onderling resultaat: 3-0)

5. Patrick Diot / Luc Vlietstra 2 punten (onderling resultaat: 0-3)

6. Fajar Aribowo / Frans van Dam 1 punt

Poule B:

1. Ton van Amerongen / Aad van Schie 4 punten (onderling resultaat: 3-0)

2. Henk Engbersen / Ben Spaans 4 punten (onderling resultaat: 0-3)

3. Duurt Alkema / Ali Demir 3 punten

4. Michel Voshol / Ron Kranenburg 2 punten

5. Albert de Jong / Hans Ouwejan 1 punt (onderling resultaat: 3-2)

6. Jolanda Buijze / Bert Vlaardingerbroek 1 punt (onderling resultaat: 2-3)

In poule A bleken Reggie en Ruud het sterkste team te zijn. Ze wisten 4 wedstrijden overtuigend te winnen. Toch bleven ze niet ongeslagen, want ze leden een 3-0 nederlaag tegen Fajar en Frans. Dat was zeer opmerkelijk, want het was de enige overwinning van Fajar en Frans, al waren ze er tegen Rob en Quirijn heel dichtbij (15-13 in de 5e game). Rob en Quirijn begonnen met 3 zwaarbevochten zeges en konden zich daarna 2 verliespartijen permitteren om toch nog als tweede te eindigen, omdat ze van Stephen en Peter hadden gewonnen. Het laatstgenoemde team pakte belangrijke punten in 5 games tegen Hans en Hans en tegen Patrick en Luc. Hans en Hans plaatsten zich ook voor de kwartfinale door Patrick en Luc te kloppen, die op onderling resultaat werden uitgeschakeld.

In poule B was het niet verrassend dat Ton en Aad bovenaan eindigden, ondanks een onverwachte nederlaag tegen Duurt en Ali in 5 games. Op onderling resultaat moesten Henk en Ben genoegen nemen met de tweede plaats. Zij klopten Duurt en Ali wel, eveneens met 3-2. Duurt en Ali lieten zich in 4 spannende games verrassen door Michel en Ron, maar gingen als derde team door. Michel en Ron plaatsten zich ook nog voor de kwartfinale door tevens van Albert en Hans te winnen. De laatstgenoemde heren boekten alleen een zege op Jolanda en Bert, die op hun beurt een punt scoorden door Michel en Ron met 3-2 te kloppen. Dat leverde echter slechts een zesde plaats op.

Kwartfinales:

Reggie Ybanez / Ruud Gram – Michel Voshol / Ron Kranenburg 3-1 (11-9 11-5 3-11 11-5)

Rob van Soest / Quirijn Stempher – Duurt Alkema / Ali Demir 3-2 (8-11 11-7 4-11 11-6 11-2)

Henk Engbersen / Ben Spaans – Stephen Gan /Peter Koolmees 3-2 (11-6 11-3 6-11 8-11 12-10)

Ton v. Amerongen / Aad v. Schie – Hans Vierling / Hans Koot 3-0 (11-6 11-6 11-7)

Reggie en Ruud kwamen ondanks een verloren game niet in de problemen tegen Michel en Ron. Rob en Quirijn wisten een 2-1 achterstand tegen Duurt en Ali ongedaan te maken, terwijl Henk en Ben een 2-0 voorsprong tegen Stephen en Peter uit handen gaven, maar de partij nog net in de 5e game in hun voordeel konden beslissen. Ton en Aad wonnen overtuigend van Hans en Hans.

Halve finales:

Reggie Ybanez / Ruud Gram – Henk Engbersen / Ben Spaans 0-3 (9-11 8-11 4-11)

Ton v. Amerongen / Aad v. Schie – Rob v. Soest /Quirijn Stempher 3-1 (11-2 1-11 11-7 11-7)

Henk en Ben boekten een knappe zege in 3 games tegen Reggie en Ruud, die net iets te wisselvallig bleken. Ton en Aad rekenden overtuigend af met Rob en Quirijn, ondanks een vreemde uitglijder in de 2e game. Zo waren de finalisten bekend: 3 heren van 67 jaar en de slechts 59-jarige Ton.

Finale:

Henk Engbersen / Ben Spaans – Ton v. Amerongen / Aad v. Schie 2-3 (10-12 11-9 4-11 11-2 4-11)

Ton en Aad begonnen als de favorieten aan deze finale, maar ze kregen het zeker niet cadeau. De eerste game sleepten ze net uit het vuur, maar Henk en Ben wisten de stand op gelijke hoogte te brengen. Daarna gingen de scores met ruime verschillen heen en weer, zodat het 2-2 werd. In de

5e game gaf de klasse van Ton, die vanuit alle hoeken winners kan slaan, toch de doorslag: 11-4 en daarmee was het kampioenschap binnen voor Ton en Aad! Voor Ton was het al de tweede titel van deze clubkampioenschappen, terwijl Aad, net als Bert vorig jaar, het bewijs leverde dat iedereen nu een kans maakt om een keer clubkampioen in het dubbelspel te worden. De loting heeft zijn werk weer goed gedaan, want geen enkel team bleef ongeslagen en ook geen team puntloos. Verder was het opvallend dat de halve finales en de finale werden gespeeld tussen een team uit groep 1 en 4 en een team uit groep 2 en 3. Het wordt allemaal vrij onvoorspelbaar en dat maakt het wel zo leuk.

Ik dank alle deelnemers hartelijk voor hun inzet en ik wens iedereen een fijne zomer!

Quirijn Stempher