Verslag A-toernooi Nederweert

Op zondag 18 maart werd het landelijk A-toernooi in Nederweert gespeeld. Aan dit toernooi mogen alle spelers met een A-licentie deelnemen. Voor Steeds Hoger/TSB zijn dit Gwen voor de meisjes welpen en Sjoerd voor de jongens welpen. Een groot voordeel van dit toernooi is dat er veel wedstrijden gespeeld worden en dat een zware tegenstand gegarandeerd is. Je kunt geen punt laten liggen en geen bal laten gaan.

Verder is de toernooivorm anders dan voor een normaal ranglijsttoernooi. Er wordt doorgespeeld totdat de precieze plaats in het toernooi bepaald is. Voor de meeste leeftijden vindt dit plaats door een progressief afvalsysteem. Dit houdt in dat er 1 speler is die alle wedstrijden wint, die wordt eerste, 1 speler die alleen de laatste wedstrijd verliest, die wordt tweede. Alle andere spelers kunnen via een slim systeem altijd nog derde worden. Alleen voor de jongenswelpen, door het geringe aantal (8), was de toernooivorm er één met twee poules en twee plaatsingronden. Tot zover iets over de toernooivorm.

Gwen begon voortvarend en won de eerste wedstrijd tegen Lisa Smets van SETA. Voor de speelster van de volgende wedstrijd Vienna Pasmans van FALCO was ze gewaarschuwd, want Anthira van NOAD had hiervan verloren. De waarschuwing mocht echter niet baten. Te enthousiast en te ongeduldig begon ze al spinnend tegen deze verdedigster te spelen. Dat was vechten tegen een muur, want hoe harder je slaat hoe vreemder die terugkomt. Maar terugkomen doet die bal en als je dan uitgeput bent gaat het terugplaatsen moeilijker. De wedstrijd ging verloren. De volgende tegenstandster was een wedstrijd in vijven. Helaas verloor Gwen de wedstrijd, nadat ze in de vijfde set nog dik voor had gestaan. Misschien toch een beetje uit evenwicht gebracht? De laatste wedstrijd was tegen Anthira. Ook deze wedstrijd verliep moeizaam, waarbij beide dames veel ook met zichzelf vochten. Bij de vijfde set kreeg Gwen echter de smaak te pakken. De plaasting werd beter, de service werd goed bekeken en de ballen werden afgemaakt. Dus toch op nog plaats 9 terecht gekomen (van de 15 speelsters).

Voor Sjoerd was de doelstelling van het toernooi niet het winnen, maar het toernooi op een goede manier verliezen. Als enige eerstejaarswelp met een A-licentie is het niet eenvoudig om stand te houden tussen de ervaren tweedejaarswelpen. Als eerste trad Jordi van der Schoot aan. Zijn vader vertelde dat de motivatie van Jordi iets gezakt was, omdat hij toch nog met de welpen-A mee moest doen, ondanks dat hij net in Nijmegen een pupil-A geworden was. Zijn mindere motivatie bleek later, want hij verloor tegen de tweede geplaatste Cody Asbroek. Tegen Sjoerd speelde hij echter onberispelijk en zeer vast in een driesetter. Toch liet Sjoerd zich niet naar huis sturen met 11-0, maar maakte keurig zijn punten. De tweede wedstrijd was tegen Cody Asbroek en werd een viersetter, dus de eerste setwinst was een feit. De derde wedstrijd was tegen Bram van de Burgh en werd een spannende vijfsetter, met een nipt verlies in de laatste set. Maar allemaal wedstrijden op het scherpst van de snede en zonder een wanklank. De volgende ronde was tegen David Gribnau en dit was een topwedstrijd in vier sets. Want de winst van Sjoerd in de tweede set van 18-16 en een verlies in de vierde set van 16-14, geven aan hoe spannend deze wedstrijd verliep. Op deze manier aandacht trekken van het publiek is een goede zaak. Ik ben benieuwd of ze dat ook gaat lukken als dubbel tijdens het NK in Helmond. De laatste wedstrijd was weer tegen Bram. Maar nu was de batterij leeg en de frustratie sloeg toe. In een drie setter werden de laatste punten aan Bram gegund. Sjoerd werd achtste van de acht spelers, maar toch is zijn doelstelling voor het toernooi gehaald.

Al met al is er belangrijke ervaring opgedaan door de spelers in een toernooi met goede tegenstanders.
André