Open Hongaarse kampioenschappen: het spelniveau is zeer hoog

Van 8 tot en met 10 januari was er in Kecskemét de Hongaars open voor pupillen en welpen.

Op vrijdag werd er een begin gemaakt met het teamtoernooi. In de poule werd het team ( Tim Nijdam en Sjoerd Vaders ) tweede. Ze verloren van het regioteam A uit Beieren en wonnen van clubteams uit Hongarije en Roemenië. Dus speelden ze verder voor plaats 14 t/m 26. Tegen Slowakije D werd er op zaterdagochtend verloren met 3 – 0. Maar tegen Spanje B werd er met 3 – 0 gewonnen. Hierdoor speelde het team om plaats 22 / 23 nog op zaterdagavond tegen Griekenland. De Grieken waren met 3 – 1 net te sterk. En zo haalden ze toch een mooie 23e plaats in een veld van 42 teams.

Op zaterdagmiddag begonnen ze ook met het enkelspel pupillen, ook deze werden als eerste in een poule gespeeld. Tim zat in een sterke poule met twee zeer goede spelers, een Hongaar en een Sloveen. Maar Tim haalde een derde plaats door de vierde speler in zijn poule wel te verslaan. Dus mocht hij op zondagochtend tegen een speler uit Moldavië beginnen in de troostronde. Ook al speelde Tim wel goed, hij kwam nog iets te kort om van deze speler te winnen.

Sjoerd zat in zijn poule ook met een speler uit Moldavië: Eugeniu Cosciug ( 164e op de europeese kadetten lijst). Hiervan won hij natuurlijk niet. Maar hij haalde wel een mooie tweede plaats in zijn poule en dat betekende dat hij door was naar de laatste 32. In zijn eerste ronde verloor hij van de Sloveen Tom Sfiligoj. Deze Sloveense speler verloor in de halve finale van Aleksander Werecki uit Polen. Deze Poolse welp (!) neemt op de kadettenlijst al plaats 125 in en is de nummer 12 van Europa bij de pupillen.

Van de 32 spelers die zich hadden geplaatst voor het hoofdtoernooi zaten toch al 8 pupillen die al een ranking hebben op de Europeese kadettenlijst. Dus was het een zeer sterk bezet toernooi. En de jongens hebben veel geleerd.

Ronald