Nederlandse Kampioenschappen A en B 2007

Op zaterdag 28 april was er in Helmond het NK voor B-spelers. We zouden met 13 spelers gaan, maar er waren 3 afmeldingen en dus kwamen we met 10 spelers en 5 coaches en 2 ouders in Helmond aan. Dat het een lange warme dag zou worden dat wisten we.

Bij de jongens junioren waren Ernst, Matthijs en Han actief, Ze haalden alle drie de hoofdronde. Ernst had wat pech dat er een tegenstander hem niet zag en sloeg zijn rubber kapot in de eerste ronde. Hierdoor was hij er even niet bij en verloor dan ook in de eerste ronde. Matthijs kwam door de eerste ronde en in de tweede ronde moest hij tegen een noppenspeler. Hij had al wel vaker van hem gewonnen, niks aan de hand dus, maar door pech ging het mis en verloor hij in de tweede ronde. Han haalde de kwartfinale met wisselelnd spel. Hij had kans om door te komen, maar liet te vaak zijn tegenstander het spel maken, waardoor hij geen druk kon zetten op zijn tegenstander. Per saldo toch een goed resultaat van de junioren, die afscheid namen van de jeugdcategoriƫn.

Bij de kadetten was Eric met zijn halve finale-plaats in Nijmegen een kanshebber. Hij kwam ook in de hoofdronde en had de eerste ronde geen probleem. In de tweede ronde trof hij echter de nr 1-geplaats. Helaas kon Eric de kans, die hij had niet benutten. Toch een prima prestatie.

Bij de jongens pupillen waren Colin en Rick ingeschreven. Rick speelde goed in ze poule, maar kwam op onderling resultaat niet verder dan plaats 3. In de troostronde speelde hij prima. Rick heeft volgend seizoen duidelijk kansen op meer. Colin kwam dit seizoen voor het eerst in de hoofdronde. Alleen moet hij echt leren zijn emoties te bedwingen. Nu hij verliest meer van zichzelf dan van de tegenstander. Jammer, want dan kan je verder komen dan de eerste ronde.

Bij de jongens welpen had Marnix een plan met een beker naar huis gaan. Alleen Marnix, die beker had je moeten halen in de hoofdronde. Hij pakte wel de beker, maar van de troostronde. Benjamin kwam om te leren en deed goed mee in zijn poule en had zelf kans op de hoofdronde. Uiteindelijk toch troostronde, maar wel doorkomen tot de kwartfinale en dus punten gehaald voor de ranglijst!

Bij de meisjes pupillen hadden we twee troeven met Romy en Nanette. Romy speelde goed, maar kwam niet door haar poule heen. In de troostronde speelde ze nog beter in, maar we spelen een best of 5 en geen best of 3…dus je moet drie games winnen om klaar te zijn en geen 2 zoals je in de eerste ronde deed en toen drie games verloor. Nanette had er zin in. Ze haalde de hoofdronde en dan maar kijken. 1e ronde winst, 2e ronde winst, halve finale…winst!!! In de finale was het bekende motortje op, maar 2e plek op NK B levert naast een beker ook een bonus op; op zondag mag je meedoen met NK A op zondag.

Op zondag 29 april bij het NK A waren er dus 3 spelers in plaats van 2. Sjoerd was bij de welpen om te leren. In het dubbel mocht hij tegen het nr. 1 geplaatste koppel spelen. Hier verloren ze van, maar toch mooi om een halve finale in het dubbel op jouw palmares te mogen schrijven. In het enkel speelde hij prima, maar kon helaas nog geen potje winnen.

Gwen en maatje Marieke van der Kamp hadden uitzicht op een goede klassering, maar verloren onverwachts de eerste pot door op de beslissende momenten de zenuwen niet geheel onder bedwang te houden. Ook in het enkeltoernooi begon Gwen nerveus, waardoor ze haar eerste partij onnodig met 11-9 in de vijfde game verloor. Uiteindelijk 2 keer winst en 2 keer verlies. Op vallend was wel dat Gwen eigenlijk de enige meisjeswelp was, die de latere winnares Nicky Eerland het echt moeilijk heeft kunnen maken. Gwen begint steeds beter het noppenspel van Nicky te begrijpen. De 1e game met 12-10 pakken…en dan komt het ongelofelijke. Batje neerleggen op tafel, naar Ronald lopen voor de nieuwe instructies…en floep; het batje valt op de grond en is direct gebroken (hoeveel pech kun je hebben?). Tjah, dan maar een oud batje uit de tas pakken en verder gaan. Ze kan in game 2 en 3 aardig bij blijven, maar gamewinst zit er niet in. In game 4 gaat het weer om en om en Gwen krijgt kansen op het afdwingen van een 5e game, maar strand in het licht van de haven. Op onderling resultaat toch tweede, maar in de 1e ronde van het hoofdtoernooi tegen Sanne de Hoop (latere nr. 2) komt ze er niet echt aan te pas.

Nanette mocht alleen meedoen in het enkelspel. Hier kon ze wennen wat het is om zometeen weer pupil a te zijn, want het verschil was wel te zien. Dus moet ze hard gaan werken op de training.

Remco