Intercup wedstrijd tegen Halbturn Oostenrijk

Zondag 9 maart vond de derde ronde van Intercup plaats bij Steeds Hoger TSB /Wibats op de Larenstraat. Dit keer was het een wedstrijd tegen Halbturn, de tafeltennisclub van een klein dorp van 2000 inwoners, 40 km onder Wenen. Toch heeft deze club een aantal bekende spelers, o.a Victoria Graf, de nummer 3 van Oostenrijk bij de dames. Verder waren Tibor Kun (Hongarije) en Andreas Kopriva (Oostenrijk) de tegenstanders. Het team van Halbturn speelt met de dames eredivisie en het herenteam speelt Regional Liga, vergelijkbaar met de tweede divisie in Nederland. Voor de tafeltennisschool Den Haag (TTSD) traden aan Jochem de Hoop, Jorne Bickx, Sjoerd Vaders en Arjan Huiden. Coach was vandaag Jeanine Huiden en scheidsrechter was Hans Vierling.

Jochem trad als eerste aan tegen Victoria. Jochem maakte een gedisciplineerde indruk en speelde sterk tegen Victoria. Zij deed wat ze kon en maakte het Jochem lastig, maar de snelheid en kracht van Jochem werd haar op het eind te veel. 1-0. Jorne speelde tegen Tibor Kun. In de eerste set kwam Jorne goed in zijn spel maakt 1-0 in sets. Maar daarna begon Tibor Kun met zijn karakteristieke en moeilijke spel. Het lijkt van een afstandje of hij het spel vertraagt, maar in werkelijkheid is de bal zeer goed geplaatst en met veel bolspin. Jorne werd in de volgende sets er helemaal gek van en moest punt na punt zijn meerdere erkennen. Toch bleef hij doorvechten met goede spinballen tot op het eind, maar het mocht niet baten 1-3 in sets en de stand in de wedstrijd werd gelijk 1-1. Sjoerd speelde tegen Andreas Kopriva. Hij moest vol aan de bak, vanaf het begin af aan. Maar dat deed hij dan ook. Er zaten hele gekke sets tussen waarin Sjoerd er niet aan te pas kwam en sets waar Andreas niet verder kwam dan 3 punten. In de beslissende vijfde set Sjoerd stond zomaar 5-1 achter. Maar toen begon de diesel te draaien. Hij trok snel bij en liet niet meer los. Op het eind won Sjoerd met een misservice van de tegenstander en een netje, maar hij won wel. Zo zie je dat ook ervaren tegenstanders het moeilijk hebben in een dergelijke wedstrijd met druk. Stand was 2-1.

De dubbel was een echte thriller. Victoria en Tibor traden aan tegen Jochem en Sjoerd. Arjan kon helaas niet meedoen, daarvoor was het te spannend in de wedstrijd, waren de tegenstanders te sterk en was het risico te groot. Arjan vertelde wel dat hij het zeer spannend vond om naar de wedstrijden te kijken en leefde sterk mee met het team. Terug naar de wedstrijd. Natuurlijk werd het een vijfsetter. En eentje met een spectaculair einde. In de strijd om de tiende punt bij de vijfde set leek het of Sjoerd de winnende slag gaf. Dennis schreeuwde het uit, maar de tegenstander wist de bal toch nog terug te plaatsen. Daarna ging uiteindelijk het punt naar TTSD en ook het winnende punt. Was het de uitroep van Dennis die de tegenstander intimideerde? We zullen het nooit weten, maar het punt was binnen. 3-1. Dat is een heel andere stand dan 1-3, wat het ook gemakkelijk had kunnen zijn.

De motivatie bij de tegenstanders leed er duidelijk onder, het verlies in de dubbel deed erge pijn. Toch was Tibor Kun ervaren genoeg om het Jochem zeer lastig te maken in de volgende wedstrijd. Welke geniale en harde ballen Jochem ook speelde, iedere keer kwam er weer een moeilijk balletje terug dat nergens op leek, maar wel weer in de return het net in ging. In de vierde set was er nog een klein incident, want Tibor kreeg een bal rechtstreeks op zijn batje, zonder stuiter. Hij claimde dat het achter de tafel was, wat misschien ook wel zo was, maar er was enige twijfel. Tibor kreeg het voordeel van de twijfel en het werd 7-5 voor Jochem in plaats van 8-4. Gelukkig speelde Jochem de wedstrijd goed uit en werd het 4-1 in de wedstrijd.

De buit was binnen, het team TTSD is op weg naar de laatste wedstrijd voor de finale van de Intercup. Dus de volgende wedstrijd moeten ze winnen, want daarna zouden ze door kunnen gaan naar een finaleweekend met vier teams in Verona Italie.

André