Verslag bezoek Ronald aan INSEP Frankrijk

Op woensdagmiddag 23 maart ging ik naar Champingy sur Marne, een klein plaatsje vlakbij Parijs. En waarom ging ik daar heen ??, In Parijs ligt het Institut National Sport et Physiologie, of wel INSEP. Hier woont en traint de nationale selectie van Frankrijk. Spelers als Quentin Robinot, Simon Gauzy, Romain Lorentz, Tristan Flore, Benjamin Brossier, Antoine Hachard, Andrea Landrieu en nog een aantal andere spelers. Dus de top van Europa.

Op donderdag meld ik me om even half tien bij Insep en wordt daar ontvangen door Patrick Birocheau (hoofdcoach Franse teams). Na een korte kennismaking met de andere trainers die daar training geven, wordt er om 10.00 uur begonnen met de training. Het eerste wat opvalt is de rust en de ontspanning in de groep. Rond 12.30 uur is de training afgelopen, en waarbij me het opviel dat de spelers zo hard trainen, dat ze eigenlijk al om 12.00 uur op waren. Maar toch nog een half uur volle bak door gaan.

De tweede training van die dag staat gepland om 15.45 en duurt tot bijna 17.45 uur. Hierna heb ik een lang en goed gesprek met Patrick over tafeltennis bij Insep, Frankrijk en Europa. Zo vertelt hij dat hij een keer op zondagochtend rond 8.00 uur in de zaal binnen kwam en er van de trainingsgroep 6 spelers gewoon met elkaar aan het trainen waren, met als doel de “mooiste bal te slaan”.

Als we rond 19.00 uur van uit zijn kantoor nog even door de zaal lopen, valt me weer iets op wat in het verhaal dus ook ter sprake is gekomen. De trainers zelf zijn nog zulke liefhebbers van de sport dat zij zich na een lange dag zich zelf nog in het zweet werken tegen elkaar.

Op de tweede dag ben ik er weer rond 9.30 uur bij Insep. En loop het laatste stuk weer naar de trainingszaal, om nog een dag te mogen kijken in de Franse keuken.

Ik heb ook nog een aantal filmpjes gemaakt en veel opgestoken van de manier waarop zij werken, zowel bij de spelers, trainers als de organistatie zelf. Hier had ik ook wat over willen schrijven. Maar er was een duidelijke afspraak, dat mijn filmpjes en ervaring niet zomaar door mag geven aan anderen. Want andere “top”landen hoeven niet te weten wat er achter het hek van Insep gebeurt.

Twee dingen mag ik wel vertellen, en dat is dat zij als organisatie graag werken met ex-topspelers met vele internationale ervaring om hun jeugdspelers beter te laten worden. En zij een duidelijke regel hebben dat de spelers elke dag om 22.00 uur hun iphone en laptops moeten inleveren bij hun coach, zodat ze op tijd kunnen gaan slapen.

Na mijn bezoek wordt het me wel duidelijk, waarom Frankrijk het jeugdtafeltennis nu en de komende jaren in Europa blijft beheersen. En ik zal er straks niet verbaasd van zijn als ze bij de jongens junioren en kadetten alle gouden plakken weg halen bij het EJK in Rusland.

Ronald