Clubkampioenschappen mei 2015

Na drie gezamenlijke “Zuidlarenkampioenschappen” van Wibats en Steeds Hoger/TSB konden we nu de eerste clubkampioenschappen van HTTV-070 organiseren. Net als in de voorgaande jaren werd het enkelspel op een maandagavond gespeeld en het dubbelspel op een dinsdagavond. Wel werden er enkele veranderingen in de opzet doorgevoerd, want het enkelspel werd verdeeld in de hogere en de lagere klassen en bij het dubbelspel kon men zich individueel inschrijven en werd via loting de speelpartner bepaald, waarbij ieder dubbel uit een sterkere en een minder sterke speler bestond. Het doel van deze aanpassingen was om meer spannende wedstrijden te creëren.

Maandag 18 mei 2015: enkelspel groep A (1e t/m 3e klasse)

De 15 ingeschreven spelers (waaronder 4 jeugdleden) waren verdeeld over 3 poules van 5, maar door het ontbreken van Arthur Gieles werd poule C een poule van 4. Van alle poules plaatsten de nummers 1 en 2 zich voor de volgende ronde. Dit waren de eindstanden van de poules:

Poule A:
1. Micha Vijlbrief 4 punten
2. Anton Vaassen 3 punten
3. Sander Schenk 2 punten
4. Pieter Rijnders 1 punt
5. Duurt Alkema 0 punten

Poule B:
1. Ton van Amerongen 3 punten
2. Leo van Zijl 3 punten
3. Dylan van Dongen 2 punten
4. Chin Chung Lam 2 punten
5. Michel Voshol 0 punten

Poule C:
1. Stephen Gan 3 punten
2. Chantal Smit 2 punten
3. Hans Vierling 1 punt
4. Henk Engbersen 0 punten

In poule A leverde de 80-jarige Anton een zeer knappe prestatie door de 17-jarige Sander met 3-0 te verslaan en de 16-jarige Pieter met 3-2. Sander won wel het onderlinge prestigeduel van Pieter met 3-0. Micha bleef zoals verwacht zonder gameverlies, terwijl het niveau voor Duurt net iets te hoog bleek. In poule B behaalde Lam een verrassende 3-1 zege op Ton, maar Ton wist de poule toch nog te winnen via een 3-2 zege op Leo, die zich eveneens plaatste. De 15-jarige Dylan kwam goed voor de dag door van Lam en Michel te winnen. Michel wist geen zeges te boeken, maar won in totaal wel 3 games. In poule C lagen er kansen door het ontbreken van Arthur en de 15-jarige Chantal profiteerde hier prima van door Hans met 3-2 te kloppen en Henk met 3-1. Ook was ze de enige die een game van Stephen wist te pakken in een boeiende wedstrijd.

De eindstanden van de poules in de volgende ronde:

Poule D:
1. Chantal Smit 1 punt (gamescore: 4-3)
2. Micha Vijlbrief 1 punt (gamescore: 4-4)
3. Leo van Zijl 1 punt (gamescore: 3-4)
Poule E:
1. Stephen Gan 2 punten
2. Ton van Amerongen 1 punt
3. Anton Vaassen 0 punten

In deze fase was het erop of eronder, want de winnaars van beide poules plaatsten zich direct voor de finale. In poule A zorgde Chantal voor een verrassing door Leo met maar liefst 3-0 te kloppen, maar Leo revancheerde zich bijzonder knap met een 3-1 zege op favoriet Micha. Hierdoor kon Micha de finale alleen nog halen door met 3-0 van Chantal te winnen, terwijl Chantal aan een game genoeg had. Micha begon nog wel goed, maar Chantal won de 2e game. Micha won de wedstrijd daarna met 3-1, maar Chantal ging naar de finale. In poule B bleken Stephen en Ton zoals verwacht een maatje te groot voor Anton en moest het onderlinge duel tussen beide teamgenoten de beslissing brengen. Stephen won met 3-2 en plaatste zich dus voor de finale, net als in de drie voorgaande jaren.

Finale:
Stephen Gan – Chantal Smit 3-0 (11-8 11-3 11-9)

Stephen had met 3-1 van Chantal gewonnen in de poule en ging uiteraard als favoriet de finale in. Chantal bood goed weerstand en had even uitzicht op winst in de derde game, maar Stephen liet zich niet meer verrassen en werd opnieuw kampioen, nadat hij in 2013 de finale van Ton had gewonnen en in 2014 van Micha. Een erg knappe prestatie, want er waren weer diverse sterke concurrenten aanwezig, dus op voorhand was het niet vanzelfsprekend dat Stephen opnieuw zou winnen.

Maandag 18 mei 2015: enkelspel groep B (4e t/m 7e klasse)

Hiervoor hadden zich 17 spelers ingeschreven, maar om diverse redenen ontbraken er 3. Aangezien de deelnemers over 4 poules waren verdeeld, betekende dit dat er uiteindelijk 2 poules van 4 waren en ook 2 poules van 3. Dit was natuurlijk jammer, want voor enkele spelers was het toernooi al na 2 wedstrijden afgelopen. Voor de organisatie blijft het belangrijk dat men zich tijdig afmeldt!
Dit waren de eindstanden van de poules:

Poule W:
1. Bert Vlaardingerbroek 2 punten
2. Frans de Grood 1 punt
3. Douwe v.d. Kooi 0 punten

Poule X:
1. Rob van Soest 2 punten
2. Ruud Gram 1 punten
3. Quirijn Stempher 0 punten

Poule Y:
1. Ben Spaans 3 punten
2. Luc Vlietstra 2 punten
3. Ali Demir 1 punt
4. Cock v.d. List 0 punten

Poule Z:
1. Chris v.d. Zon 3 punten
2. Aad van Schie 2 punten
3. Ron Kranenburg 1 punt
4. Peter Koolmees 0 punten

In poule W boekte Bert een knappe 3-1 zege op de 79-jarige Frans, die als één van de favorieten gold. Douwe weerde zich bijzonder goed, want tot twee maal toe capituleerde hij pas in de 5e game, waarbij hij tegen Bert een 2-0 voorsprong verspeelde. In poule X was Rob duidelijk de sterkste en Ruud wist Quirijn na 3 spannende games te kloppen, waardoor hij zich ook plaatste. In poule Y had Ben het bijzonder lastig tegen Ali, maar hij won uiteindelijk met 12-10 in de 5e game. Ook Luc wist met 3-2 van Ali te winnen, zodat hij de tweede plaats veroverde. Ali won op zijn beurt met 3-2 van Cock, die daarmee als vierde eindigde. In poule Z won Chris het duel van de favorieten met 3-0 van Aad, terwijl hij Ron na een spannende wedstrijd met 3-1 klopte. Aad had weinig moeite met Ron en Peter en plaatste zich met Chris, terwijl Ron derde werd door Peter met 3-1 te verslaan.

Kwartfinales:
Bert Vlaardingerbroek – Ruud Gram 3-2
Rob van Soest – Frans de Grood 2-3
Ben Spaans – Aad van Schie 3-0
Chris v.d. Zon – Luc Vlietstra 2-3

Bert wist Ruud na een titanenstrijd te kloppen met 12-10 in de 5e game, terwijl Rob een 2-1 voorsprong tegen Frans niet in winst kon omzetten. Ben won overtuigend van zijn teamgenoot Aad en Luc schakelde Chris in 5 games uit na een wisselvallige wedstrijd.

Halve finales:
Bert Vlaardingerbroek – Luc Vlietstra 3-1
Ben Spaans – Frans de Grood 3-0

Nadat ze de laatste jaren heel veel oefenpotjes tegen elkaar hebben gespeeld, ging het er nu echt om tussen Bert en Luc en het was Bert die het duel in zijn voordeel besliste en knap de finale bereikte. Ben speelde tactisch sterk tegen Frans en hoewel het verschil in de games niet groot was, was deze wedstrijd toch al na 3 games beslist.

Finale:
Bert Vlaardingerbroek – Ben Spaans 0-3 (10-12 8-11 8-11)

Beide spelers gingen ongeslagen de finale in, waarbij Ben na een sterke competitie als de favoriet gold. In de eerste game scheelde het heel weinig, maar daarna had Ben steeds licht de overhand en zo werd hij de kampioen van groep B. Absoluut een verdiende zege, want van zijn 6 wedstrijden won hij er maar liefst 5 met 3-0. Ben traint veel en zit ondanks zijn 66 jaar nog vol ambitie om beter te worden, dus wie weet wat hij nog gaat presteren!

Dinsdag 26 mei 2015: dubbelspel

Er hadden zich 22 mensen ingeschreven voor deze avond, maar ditmaal werd het aantal deelnemers juist uitgebreid tot 24, want hoewel Arthur er opnieuw niet was, kwamen er wel 3 andere mensen die graag alsnog mee wilden spelen. Dit betekende niet alleen dat er 2 zeskampen gespeeld gingen worden in plaats van een zeskamp en een vijfkamp, maar bovendien moesten er twee spelers overgeheveld worden van de minder sterke naar de sterke groep. Dit leverde enige verwarring op, waardoor de loting later kon beginnen dan gepland, maar uiteindelijk kon Sander als jongste deelnemer alle spelers aan elkaar koppelen. Zo kon het toernooi met enige vertraging alsnog van start gaan, waarbij de eerste 4 teams van iedere poule zich plaatsten voor de kwartfinale.

Dit waren de eindstanden van de poules:

Poule A:
1. Leo van Zijl / Bert Vlaardingerbroek 5 punten
2. Ton van Amerongen / Hans Ouwejan 3 punten (onderlinge gamescore: 5-3)
3. Albert de Jong / Ruud Gram 3 punten (onderlinge gamescore: 3-4)
4. Sander Schenk / Chris v.d. Zon 3 punten (onderlinge gamescore: 4-5)
5. Michel Voshol / Jolanda Buijze 1 punt
6. Duurt Alkema / Peter Koolmees 0 punten

Poule B:
1. Stephen Gan / Rob van Soest 5 punten
2. Hans Vierling / Aad van Schie 3 punten
3. Menno Stein / Luc Vlietstra 3 punten
4. Henk Engbersen / Hans Koot 2 punten
5. Ben Spaans / Ali Demir 2 punten
6. Ruud de Graaf / Nick Papakostas 0 punten

In poule A wonnen Leo en Bert alle wedstrijden, maar gemakkelijk ging dat zeker niet. Tegen Michel en Jolanda kwamen ze terug van een 2-0 achterstand en ook tegen Albert en Ruud hadden ze de volle 5 games nodig. Om de volgende plaatsen werd flink gestreden, waarbij Ton en Hans met 3-2 van Sander en Chris verloren, maar met 3-0 van Albert en Ruud wonnen. De laatstgenoemden wonnen op hun beurt met 3-1 van Sander en Chris. De onderlinge gamescore was dus in het voordeel van Ton en Hans, terwijl Albert en Ruud op onderling resultaat voor Sander en Chris eindigden. Michel en Jolanda boekten alleen een overwinning op Duurt en Peter.
In poule B was het geen verrassing dat Stephen en Rob ongeslagen bleven en ze verloren slechts 2 games. Hans en Aad verloren verrassend met 3-1 van Ben en Ali, maar wonnen wel met 3-0 van Menno en Luc en pakten op onderling resultaat de tweede plaats, voor Menno en Luc die eveneens 3 zeges boekten. Henk en Hans slaagden er in om met 3-1 van Ben en Ali te winnen, waardoor ze vierde werden en Ben en Ali op onderling resultaat werden uitgeschakeld. Ruud en Nick hadden het lastig in deze poule, maar wisten nog wel 2 games op hun naam te schrijven.

Kwartfinales:
Leo van Zijl / Bert Vlaardingerbroek – Henk Engbersen / Hans Koot 3-0
Ton van Amerongen / Hans Ouwejan – Menno Stein / Luc Vlietstra 2-3
Hans Vierling / Aad van Schie – Albert de Jong / Ruud Gram 1-3
Stephen Gan / Rob van Soest – Sander Schenk / Chris v.d. Zon 3-1

Leo en Bert waren inmiddels op stoom gekomen, waardoor Henk en Hans er niet aan te pas kwamen. Ton en Hans moesten na een spannende strijd het onderspit delven tegen Menno en Luc. Albert en Ruud boekten een mooie zege in 4 games op Hans en Aad. Sander en Chris wonnen de eerste game verrassend van Stephen en Rob, maar daarna was de koek op.

Halve finales:
Leo van Zijl / Bert Vlaardingerbroek – Albert de Jong / Ruud Gram 3-0
Stephen Gan / Rob van Soest – Menno Stein / Luc Vlietstra 3-0

In de poule hadden Leo en Bert pas na 11-9 in de 5e game gewonnen van Albert en Ruud, maar nu waren ze oppermachtig, zodat het heel snel was afgelopen. Stephen en Rob wonnen ditmaal ook wat gemakkelijker van Menno en Luc dan in de poule: 3-0 in plaats van 3-1.

Finale:
Leo van Zijl / Bert Vlaardingerbroek – Stephen Gan / Rob van Soest 3-2 (8-11 12-10 12-10 13-15 11-3)

De gamescores zeggen eigenlijk alles: deze finale was precies zoals een finale moet zijn en het absolute hoogtepunt van de avond. Stephen en Rob waren op grond van hun individuele kwaliteiten favoriet, maar Leo groeide steeds meer in de wedstrijd en trok Bert mee in zijn hoge niveau. Bij een 2-1 voorsprong kwamen Leo en Bert in de 4e game voor met 10-7, maar ze verspeelden de game nog met 15-13, na 5 gemiste matchpoints. Ze lieten zich hierdoor echter allerminst uit het veld slaan, want ze namen in de 5e game een sensationele 9-0 voorsprong, waarna het kampioenschap via 11-3 binnen was. Zo bleek dat Leo en Bert elkaar zo goed aanvulden dat ze een sterk dubbel als Stephen en Rob wisten te verslaan. Na zijn finaleplaats in het enkelspel dus opnieuw een prijs voor Bert en voor Stephen gold hetzelfde, omdat hij het enkelspel had gewonnen en nu weer de finale haalde.
Zo eindigde dit toernooi op fraaie wijze kort na half 1 in de nacht.

Wat mij betreft was deze nieuwe opzet van het dubbelspel absoluut een succes. Het is veel minder voorspelbaar en er liggen voor iedereen kansen, zeker als je een beetje geluk hebt met de loting.
Ik dank alle deelnemers hartelijk voor hun inzet en ik wens iedereen een fijne zomer!

Quirijn Stempher